• Kedi almak istiyorsunuz ve nasıl bakılır neye ihtiyaç vardır bilmiyorsanız bu sayfa sizin için.

    Kedinin huyu nasıldır evde bakımı uygun mudur?

    Kediler tembel ve uykuya düşkünlükleriyle bilinir. Bir kedi günde Ortalama 15 saat uyur ki bazı kediler daha fazla uyumaktadır. Miskin hayvanlar olan kediler avlanma harici pek ortalıkta dolanmayıp uyumayı tercih ederler. Köpek gibi gezdirilmeye veya dolaştırılmaya ihtiyaçları yoktur. Kediler sevilmeyi sever ama genelde başına buyruk davrandıkları için kendileri istediğinde onları sevmenizi isterler. Çok çok meraklı ve dikkatlidirler. Sizi izlemeyi ve takip etmeyi severler. Herhangi bir yere dikkatlerini çekecek bir şey bıraktığınızda onu muhakkak gidip kurcalar veya koklarlar. Kedilerin koku alma duyuları çok hassastır. Temiz hayvanlardır sürekli yalanarak kendilerini temizlerler.

    Evde bakımı açısından kedi en ideal hayvandır denilebilir. Sakindirler ve ev ortamını severler, gezme ihtiyacı yoktur ve sizden beklentileri düşük olduğu için bakılması kolaydır.

    Kedi Tuvaletini Nereye Yapar?

    Yavru kedi doğduğunda altını anne kedi yalayarak temizler. Kakasını ve çişini 25-30. güne kadar görmek pek mümkün olmaz. Dişleri çıktıktan sonra ek gıdaya başlayınca(25-30 gün arası) yanına kum konulduğunda içgüdüsel olarak kuma tuvaletini yapıp üzerini örter. Kediler doğada doğal olarak dışkısını kapatan hayvanlardır. İstisnai durumlar olmadığı sürece kakalarını ve çişlerini açıkta bırakmazlar.

    Temiz ve titiz hayvanlar olduğu için tuvaletleri sürekli temizlenmeli ve kumları temiz tutulmalıdır. Tuvaleti pis bulursa tuvaletini yapacak temiz bir yer arayacaktır. Kum yeterince temiz değilse kakasını yapsa bile tenezzül edip kirli kuma patisini değdirip üzerini örtmeyecektir. İçgüdüsel olarak örtme eğilimi bile olsa kum ona göre kirliyse o kuma patisini değdirmeyebilir.

    Evde ben farklı marka ve kum çeşidi tecrübelerimden sonra topaklaşan ince taneli bentonit kum kullanmaya karar verdim. Topaklaşan bentonit kumdan kakasıyla birlikte topaklaşan çişini de kum içerisinden alıp attığım için kum kokusu derdi minimuma indirgeniyor. Kum azalınca asla üzerine yeni kum dökmüyorum; yeterince azaldıktan sonra eski kumu komple boşaltıp tuvalet kaplarını dezenfekte ettikten sonra yeni ve temiz kum koyuyorum.

    Kedi ne yer neyle beslenmeli?

    Kediler etçil hayvanlar olup bazı bitkileri yemeye ihtiyaçları vardır. Kuru mamalarda hem protein hem de bitkisel içerikler mevcuttur. Kedinizin yeterli düzeyde bitkisel ve hayvansal içerikli besinleri alması için her gün kuru mama yemesi gerekmektedir. Kediniz kısır veya hasta değilse önünde sürekli mama bulundurmanızda sakınca yoktur. Az ve sık yemeyi tercih ettikleri için mama kaplarında az da olsa sürekli mama olması canları istediğinde yemelerini sağlayacak ve aç kalmayacaklardır. Koku duyuları hassas olduğu için mamalarının aromalarının kaçmamış olması gerekir. Mamalarını taze tutup mama kaplarına fazla beklemeyecek miktarda mama konulmalıdır. Kedinizin sağlık problemi varsa veya kısırlaştırılma yapıldıysa beslenme kontrolü yapmanız gerekebilmektedir.

    Kedinize ek gıda olarak konserve, kırmızı et, balık, yumurta sarısı, yoğurt ve tuzsuz peynir gibi yiyecekler verebilirsiniz. Vereceğiniz ek gıdalar günlük kuru mama yemesine engel olmayacak miktarda olmalıdır. Gün içerisinde sadece etle beslenmiş bir kedi dengeli ve sağlıklı beslenmiş sayılmaz. Az da olsa kuru mama da yemesine dikkat edilmelidir.

    Kedinizi asla şekerli, baharatlı ve yağlı gıdalarla beslemeyin. Bizim yediğimiz çoğu şey onların sağlığını tehlikeye atabilir.

    Kedinizin önünde günlük taze su bulunmalıdır. Bakteri üreme ihtimaline karşı suyu her gün değiştirilmeli ve kabı sterilize edilmelidir.

    Kediler neden tırmalar nasıl engel olabiliriz?

    Kedilerin uzayan tırnaklarını kısaltmaya ihtiyaçları vardır. Bunun için genelde eşyalarımızı törpü niyetine kullanmayı tercih ederler. Kedinizi tırmalama konusunda eğitebilirsiniz. Onlara rahatça tırmalayacakları yeterince uzun bir tırmalama tahtası alırsanız zamanla oraya alışacaktır. Yavruyken başka eşyaları tırmalamaya çalıştıklarında her seferinde alıp tırmalama tahtasına götürürseniz eşyalarınızı tırmalamasına engel olabilirsiniz.

    Kediniz hiç büyümeyen çocuğunuz gibi olacağı için arada yaramazlık yapıp cazibesine dayanamadığı uygun manikür mekanlarına tırnaklarını zevkle geçirecektir. Kediniz evdeki eşyaların tırmalanmaması gerektiğini zamanla öğrenecektir. Büyüdükçe sakinleşecek ve daha az yaramazlık yapacak, daha fazla uyuyacaktır.

    Kediler zeki ve eğitilebilen hayvanlardır; çocuğunuz gibi onunla ilgilenip eğitmeniz gerektiğini unutmayın. Ne kadar emek harcarsanız o kadar eğitimli bir kediye sahip olursunuz.

    Kedilerde tüy problemiyle nasıl baş edebiliriz?

    İnsanlarda saçın kılın dökülmesi gibi kedilerde tüylerini döküp yenilemeye ihtiyaç duyarlar. Mevsimsel olarak tüy dökmeleri artsa da yıl boyunca tüy döktükleri hakikatini gözden kaçırmamak gerekir. Tüy dökmelerini azaltmak için uygun dişli taraklarla her gün taramanız gerekmektedir. Kısa tüylü kedilerde sık dişli fırçaları, uzun tüylü kedilerde seyrek dişli tarakları tercih etmenizde fayda vardır.

    Kedinizi yumuşak hareketlerle masaj yaparak tarayın. Bunun onu sevme/onunla ilgilenme saati olduğunu bilmeli ve severek taranmalıdır. Uygun şekilde taramazsanız kediniz ona fırçayı sürmenizden hoşlanmayacaktır.

    Kedi tüyü kist yapar mı?

    Kedi tüyü iç organlara tutunarak herhangi bir kist yapmamaktadır. Kiste sebep olan parazittir ve aşıları tam olup çiğ et yemeyen, düzenli veteriner kontrolündeki bir kediden size hastalık bulaşma ihtimali yoktur. Ayrıca bu paraziti veteriner kontrolü yapılmayan ve çiğ et yiyen kediden alma ihtimaliniz, yediğiniz çiğ sebze ve meyveden alma ihtimalinizle aynıdır.



Yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz.